Kulturno istoriski spomenici u blizini

Sama Novopazarska Banja sva je obrasla u zelenilo. U okviru nje se nalazi i prostrani uređeni banjski bark u kojem se uzgajaju: ukrasno drveće, razno cveće prelepih boja, borovi, lipe…preko hiljadu sadnica nalazi se u ovom parku, koji se prostire na površini od oko četiri hektara. Planine Golija i Rogozna predstavljaju fenomenalnu izletničku atrakciju, te stoga boravak u ovoj banji pruža mnogo više od fizikalnih i lekovitih terapija. Pored izleta u prirodu, ovaj kraj nudi mnogobrojne mogućnosti za izlete i obilaske raznih kulutrno-istorijskih spomenika. Najposećeniji i najznačajniji su:

Manastir „Đurđevi Stupovi“ Ovaj manastir posvećen je Svetom Đorđu, i jedan je od najstarijih srpskih manastira.  Podigao ga je veliki Stefan Nemanja daleke 1171. godine. Nalazi se na neobičnom mestu – na vrhu jednog uzivšenja u Starom Rasu. Arhitektura je veoma interesantna jer postoje dve kule (dva stupa), po kojima je manastir i dobio ime – Đurđevi Stupovi. Ovaj manastir ima značajnu ulogu u formiranju arhitektonskog stila poznatog pod imenom – Raška škola. Ovaj spomenik toliko značajan za kulturu i istoriju naše zemlje, pod zaštitom je UNESKO-a, i ubraja se u svetsku kulturnu baštinu.

Altun alem džamija se nalazi na sredini Prvomajske ulice. Ta ulica se zvala Stambolski (Carigradski) drum, a cio kvart u kome se nalazi pomenuta ulica bio je poznat kao Jeleč mahala, po Jeleču, srednjovjekovnom gradu u čijem pravcu je vodila Prvomajska ulica.

Altun alem džamiju sagradio je, sredinom XVI vijeka, Muslihedin Abdul Gani, poznat kao Mujezin hodža al Medini. Bio je vrlo učen i obrazovan, čemu svjedoči i njegovo zvanje Mevlana kojeg su mogli nositi samo istaknuti islamski učenjaci i filozofi. Tačna godina nije poznata, ali se, na osnovu popisa, da zaključiti da je ona izgrađena u periodu od 1516-1528. godine.

Manastir „Sopoćani“ – zadužbina je kralja Stefana Uroša I. Nalazi se u blizini izvora reke Raške, nedaleko od Novog Pazara (oko 20 kilometara zapadno). Nema preciznih podataka kada je manastir tačno izgrađen, ali se zna da je to bilo oko 1 260. godine. I on se nalazi pod zaštitom UNESKO-a, a svetsku slavu su mu donele njegove prekrasne freske koje predstavljaju pravo remek-delo umetnosti. Manastir Sopoćani je u jednom periodu svoje duge istorije bio ženski manastir. Danas je opet opštežiteljni i u njemu boravi preko trideset monaha i iskušenika.

Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo u neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške u samom središtu Jeni Bazara Novog Pazara. Hamam je dao izgraditi treći beg Osmanske provincije Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara,Isa beg Isaković, u drugoj polovini 15. veka.

Isabegov hamam je primer tzv. dvojnog gradskog hamama. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, potpuno identične, odvojene po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Na zgradi se nalazi jedanaest kupatila različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Svaka prostorija prekrivena je kupolom. Na severnoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice i svlačionice, dok se na južnoj strani nalazila tzv.hazna – prostorija za grejanje vode. Postojale su i tri prostorije za kupanje sa mermernim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja.Danas se ovaj spomenik islamske arhitekture nalazi pod zaštitom republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog znacaja.

Petrova crvka – ili Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, kako je njeno puno ime, jedna je od najstarijih crkvenih spomenika naše zemlje. Nalazi se u Rasu, na svega dva kilometara od centra Novog Pazara. Izvori govore da potiče iz osmog veka, ali je vrlo moguće da ima i dužu istoriju. Po načinu gradnje naliči najviše crkvama iz Italije, Jermenije, Gruzije koje potiču iz sedmog, osmog ili devetog veka. Međutim, nakon mnogih obnavljanja, dograđivanja i prepravki ona dobija unikantan izgled, te se nalazi na UNESKO-ovoj listi zaštićene svetske baštine. Ima veliku nacionalno-istorijsku vrednost, jer se vezuje za najznačajnije periode iz vladavine dinastije Nemanjića.

Amir-agin han je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Predstavlja reprezentativni primer dobro očuvanog hana. Nalazi se u centru Novog Pazara. Predstavlja jedinstven spomenički kompleks, koji ima arhitektonsku izrazitu istorijsko-urbanističku vrednost. Na području Republike Srbije on je najstariji i najlepši objekat ove vrste.

Smatra se da han postoji još iz XVII veka, ali o vremenu njegovog nastanka nema preciznih podataka. Han Amir-age se po svojoj lepoti ističe kao danas jedan od dva preostala hana u Novom Pazaru. Nekada je ovaj grad posedovao šest hanova, što se zna preko spisa putopisacaEvlija Čelebija koji početkom druge polovineXVII veka, to beleži.

Stari grad Ras – za ovaj srednjovekovni grad prepostavlja se da potiče iz vremena vladavine Jovana II Komnina. Nalazi se nedaleko od Novog Pazara (oko desetak kilometara zapadno) na brdu Gradina. Među najvećim atrakcijama su tri arheološka lokaliteta: pećina sa manastirom Svetog Arhanđela, utvrđenje na Gradini i naselje Pazarište. Trvđava Ras jedan je od najzančajnih spomenika za istoriju Srbije. Ovi brojni spomenici koji imaju dugu istoriju čine da ovaj grad bude jedan od značajnih turističkih centara naše zemlje. Zahvaljujući manastiru Sopoćani koji se nalazi u njegovoj blizini, Stari Ras je uvršten na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine ( Stari Ras sa Sopoćanima).

Novopazarska Banja jedna je od retkih banja koje su mogu pohvaliti ovakvim bogatstvima kulturne baštine u blizini. Stoga je boravak u njoj između ostalog i pravi kulturni doživljaj. Smeštaj se, pored Specijalne bolnice nudi i u hotelima „Sopoćani“, „Vrbak“ i „Raj“. Za ljubitelje sportskih aktivnosti ona nudi i brojne terene za razne sportove, ali i prirodne izazove velikih planina Goilije i Rogozne. One će svakako privući pažnju planinara i ostalih zaljubljenika u prirodne lepote. Boravkom u Novopazarskoj Banji sebi možete organizovati odmor iz snova – opuštajući ili aktivno-opuštajući. Na Vama je da izaberete kakav tip odmora Vam najviše prija jer ova banja nudi sve, od lekovitih izvora i terapija, preko sportsko-planinskih aktivnosti, do obilazaka kulutrno istorijskih spomenika